Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

bild på får

Naturskolans djur

Välkommen till Kulturreservatet Dikarbackens odlingslandskap där Naturskolan har sina djur. På tavlorna i området finns information om djuren och vart man hittar dem.

Om verksamheten

Naturskolan driver ett pedagogiskt jordbruk på Dikarbacken med kor, får, grisar och självaste Kåre-bocken! Ett syfte med verksamheten är att fysiskt engagera allmänheten i utvecklingen av Världsarvet Falun. Det pedagogiska jordbruket är även en arena där naturskolan skapar äkta lärandesituationer som stimulerar elevers lärande och utveckling i stort. En vision är att kunna visa ett småskaligt jordbruk som sker med en kombination av hållbara och historiska metoder. Elevernas delaktighet i processen från jord till bord möjliggör en större förståelse för människans överlevnad.

Våra djur håller landskapet öppet

Våra djur är alla av olika lantraser. Lantraser är härdiga djur som levt tillräckligt länge i ett område för att ha anpassat sig till områdets olika förhållanden. Lantraser är en del av vårt kulturarv och de passar mycket bra som naturvårdare.

Vi har Linderödssvin som trivs bäst när de får vistas utomhus, även vintertid och de har behållit sitt naturliga härdiga beteende.

Vi har kor av rasen rödkulla. Rödkullan är en av våra få kvarvarande gamla lantraser som förr var mycket vanlig i Dalarna och angränsande trakter.

Fåren är duktiga betesdjur och förknippas med sin förmåga som landskapsvårdare. Vi har svärdsjöfår som är en lantras. De är småvuxna, har finfibrig och mjuk ull. Rasen har sitt ursprung från Svärdsjö.

Getter kallades förr för fattigmansko och de klarade sig bra även under knappa förhållanden. Våra bockar och getter är av rasen Jämtget som härstammar från Jämtland-Härjedalen som är det närmaste området i förhållande till Dalarna, där den förekommer.

Dikarbacksföreningen med engagerade medarbetare

Dikarbacksföreningen är en ideell förening som stödjer Falu Naturskolas verksamhet på Dikarbacken och som vill inspirera till ett hållbart brukande av jorden. Som medlem ges du möjlighet att lära dig mer om djur, hantverk och natur- och kulturmiljövård.

Under året sköter föreningsmedlemmar djuren under helger samt deltar med olika aktiviteter tillsammans med Falu Naturskola. Vill du vara delaktig i verksamheten så är du hjärtligt välkommen att bli medlem. Kontakta Falu Naturskola för mer information.

Pedagogiskt jordbruk

Vi bedriver en pedagogisk djurhållning med flera olika lantraser som hålls i kulturlandskapet Dikarbacken. Djuren finns i området året runt och kan besökas. Det finns informationsskyltar som beskriver vad man ska tänka på som besökare.

Besök oss

Alla är välkomna att vandra runt och njuta av landskapet men tänk på att det kan finnas betesdjur i hagarna. Respektera att djuren behöver lugn och ro i hagarna och att de sover på natten.

Dikarbacken är öppen för allmänheten varje dag året runt. Personal är oftast tillgänglig vardagar kl. 8-16. Hagarna är dock stängda nattetid och kameraövervakning sker kl. 22-05.

För gruppbesök eller programinformation ta kontakt med Falu Naturskola.

Vägbeskrivning

Till Dikarbacken kommer man från Lilltorpsvägen och bostadsområdet Krondiket. Närmaste busshållplats heter Krondiksdammen som trafikeras av Dalatrafik busslinje 14.

Kontakt

För att komma i kontakt med Dikarbacken, ring 023-830 00 eller e-posta till kontaktcenter@falun.se.

Journummer vid akuta djurärenden:
Elin Jernberg 023-821 00
Gordon Eadie 023-862 39

Sidan uppdaterad 2023-11-08