Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bensinmacken och paddling

Svärdsjö och Borgärdet

Kommundelen Svärdsjö kallas för Svärdsjöbygden. Här finns ett starkt lokalt engagemang och samarbete byarna emellan, därför är det alltid något som händer.

Serviceorten Svärdsjö, som sedan gammalt kallas Borgärdet, marknadsförde sig tidigare som ”Varuhuset på längden”. Fortfarande finns det mesta att få tag på i unika butiker med personlig service.

Borggärdet ligger 2,5 mil nordost om Falu tätort. Här bor det knappt 1 340 personer. Hela Svärdsjöbygden har en befolkning på drygt 4 300 personer.

Leva och bo i Borgärdet

Här finns förskola och grundskola till årskurs 9, äldreboende, vårdcentral, folktandvård, biblioteksfilial och en brandstation med deltidsbrandmän och prio-1bil. I centrum finns livsmedelsbutik, detaljhandel, apotek, frisör, optiker, närbutik, utlämningsställe för Systembolaget, pizzerior/restauranger, café, församlingsgård, kyrka samt idrottsanläggning.

Föreningslivet är stort och viktigt för samhället. Svärdsjömacken med pendlarparkering ägs av Svärdsjö ntresseförening. I Folkets hus Hedenborg har Kråkan Kultur och Teater satt upp flera uppskattade föreställningar, och i källaren finns ett gym. Ungdomsgården i Svärdsjö drivs ideellt av kyrkan och Svärdsjö IF.

Intresseföreningarna i byarna Svärdsjö, Svartnäs, Vintjärn, Linghed, Lumsheden och Toftbyn samarbetar i Svärdsjöbygdens utvecklingsråd som driver frågor för hela Svärdsjöbygden.

Besöka Borgärdet

Sommartid är badplatsen Höganäs populär. Genom Svärdsjö går en kanotled som sträcker sig från Balungen till Runn. Vintertid är skidliften i Hillersboda öppen.

Konstnärshemmet Arvid Backlund-gården drivs av hembygdsföreningen. Det är öppet för allmänheten sommartid med olika utställningar av lokala konstnärer.

Enligt traditionen var Svärdsjö gamla kyrka uppförd år 1213. Den nuvarande kyrkan invigdes 1405. Valven slogs i slutet av 1400-talet och fick sina målningar. Kyrkan har byggts om flera gånger, bland annar 1873 då tornet uppfördes. I kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet.

Midsommarfirandet på hembygdsgården Gammelgården lockar varje år flera tusen besökare. Här arrangeras också uppskattade Svärdsjökvällar med glödstekt sill och underhållning under juli.

Varje sommar tävlar byarna i Svärdsjöbygden och Sundborn i kyrkbåtsrodd. Störst publik drar tävlingen på midsommardagen med målgång vid Höganäs.

I Svärdsjö finns hotell och vandrarhem.

Svärdsjö Intresseförening

Läs mer på Svärdsjö intresseförenings hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svärdsjö intresseförening deltog i projektet Service BID-Levande orter under åren 2020-21. Läs mer om projektet på Region Dalarnas hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-03-06